top of page
Search

Amenajare baie - 5 idei pentru 2021

Writer: cristinaursuletcristinaursulet

Cuprins:

Cum sa ne amenajam baia in functie de:

  1. Stilul abordat: modern, clasic sau fusion

  2. Dimensiune: mica si practica, mare si incapatoare

  3. Utilitati: cabina de dus sau cada

  4. Cromatica: culori pamantii sau nonculori, o pata de culoare sau explozie

  5. Finisaje: piatra naturala, placi ceramice sau alte materiale


Amenajarea baii deseori devine o provocare pentru proprietari din cauza ca acesta va trebuie sa reprezinte in primul rand ideea unui spatiu functional, dar si armonios din punct de vedere estetic. De regula in cadrul unui apartament, ne lovim de faptul ca avem un spatiu mic destinat baii, pe cand in proiectul unei case putem imparti oarecum utilitatile unei bai in mai multe spatii distincte. In orice caz, baia trebuie sa fie la final de proiect un spatiu echilibrat si armonios in cadrul proiectului de amenajare.


1. Stilul abordat:

  • modern sau contemporan: Cele mai intalnite stiluri in amenajarea bailor sunt modern, contemporan sau derivatele din acestea. Se folosesc linii drepte si curate, elementele primare sunt prevazute pentru a satisface strict nevoile de baza, fara a aglomera prea tare. Un grad sporit de confort poate sa marcheze acest stil prin simplitate si utilitate.

  • clasic sau traditional: In aceste doua stiluri, estetica primeaza in fata funtionalitatii, iar folosirea elementelor precum oglinzile mari, mobilierul masiv sau chiar ceramica cu brauri pot aduce acel plus de eleganta pe care il cautam.

  • alte stiluri sau fusion: Alte stiluri pe care le putem aborda sunt: vintage, retro, minimalist sau chiar stilul eclectic. Indiferent de alegerea facuta, elementele de baza vor ramane aceleasi, continand mici diferente estetice care vor surpinde stilul ales.

2. Dimensiune:

  • mica si practica: Provocarea vine, dupa cum spuneam mai sus, cand dispunem de un spatiu mic destinat baii si devine dificil sa alegem elementele principale, dar stim ca anumite compromisuri sunt necesare. Important este sa nu incarcam spatiul, si sa incercam sa il lasam cat mai aerisit; putem folosi inclusiv o paleta de culori deschisa plus o oglinda mare pentru a maximiza spatiul.

  • mare si incapatoare: Fiind un spatiu generos, aici avem diverse variante in care ne putem juca cu pozitia elementelor din baie, astfel incat daca spatiul ne permite, putem opta atat pentru o cada freestanding, cat si pentru o zona de dus walk-in chiar in acelasi spatiu.

3. Utilitati:

  • cabina de dus: Cabina de dus este cel mai folosit element in cadrul unei bai, fie ca e vorba de o cabina inchisa sau de un o zona de dus walk-in cu un paravan. Este foarte utila in cazul spatiilor restranse, dar poate fi adauga si in cazul bailor generoase. In acest context, sfatuieste-te cu designerul tau pentru a face alegerea corect; cabinele si paravanele vin intr-o gama destul de diversificata de la producatori, si putem alege de la diverse inaltimi ale paravanelor pana la modul de deshidere al usilor.

  • cada: Cada este perfecta cand spatiul ne permite, si mai ales timpul ne permite pentru a ne relaxa…bai lungi si fierbinti alaturi de o carte buna. Aici trebuie sa tinem cont de tipul cazii, incastrata sau freestanding, de materialul acesteia, precum si forma sau diverse alte functii (ex.hidromasaj).

4. Cromatica:

  • cromatica reprezinta un factor cheie in amenajarea baii, asa ca o paleta de culori bine aleasa poate sa faca diferenta in proiectul nostru. Putem merge pe o gama neutra, specifica stilului modern sau minimalist, sau putem alege ceva mult mai moody, cum ar fi nuantele inchise, pentru a crea o atmosfera mai intima sau relaxanta. De asemenea putem construi intreaga gama in jurul unei teme sau a unei idei de baza in amenajare, cum ar fi atribuirea pastelurilor sau a culorilor foarte puternice. Daca stilul din restul spatiilor ne permite acest lucru, putem avea o abordare chiar interesanta.

5. Finisaje:

  • piatra naturala: Folosirea pietrei naturale in amenajare aduce un plus de eleganta si opulenta baii tale. Poti alege placi clasice, cum ar fi marmura sau granitul sau poti merge pe placi ce contin anumite caracteristici mai interesante, cum ar fi onixul sau ardezia.

  • placi ceramice: In cazul placilor ceramice furnizorii si producatorii ne pun la dispozitie o gama extrem de larga de produse, potrivite pentru orice buget. Putem alege chiar sa avem efectul de piatra natura sau model 3D.

  • alte materiale: Aici putem enumera folosirea mozaicului sau a placilor mici, destinate de obicei peretilor sau zonelor accent, si chair lavabila pentru bai. Tapetul pentru zonele umede poate fi o solutie estetica deosebita cand vine vorba sa scoatem zona de dus in evidenta.

sursa imaginilor: portofoliu Ursulet Design Studio



We design your feelings!

 
 
 

Comentários


bottom of page